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Dear Mr. Artman: 

On behalf of the Pueblo of Santa Clara, I would like to respond to your request for 
comments on the proposed regulations regarding the process for submitting Class III tribal-state 
Compacts or proposed amendments to existing compacts to the Secretary for review and 
approval. Although the Pueblo of Santa Clara has an existing compact in place, and recently 
negotiated with the State of New Mexico a series ofamendments that were approved by the 
Secretary , it is entirely possible that the compact may be amended in the future, and because 
there is at least one issue of some concern to us raised by these regulations, we do wish to have 
our comments made part of your record. 

We would note first that for the most part, the regulations merely repeat the language of 
the statute, and thus add very little to the procedure that is already in place. One term that is new 
in these regulations, however, is set forth in §293.6(c), which requires that there be submitted 
with any new compact or compact amendment a "legal analysis documenting that the scope of 
gaming that has been agreed to in the compact or compact amendment is located in a State that 
permits such gaming for any purpose by any person, organization, or entity. ' The regulation 
does not say who is to produce this analysis, or what purpose it is to serve, but regardless, 
considering what a significant and controversial issue it touches on, its inclusion as a 
requirement for compact approval is cause for grave concern. 
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As you may be aware, the issue of whether particular types of class III gaming were 
"permitted" within any state was an issue that was extensively and bitterly litigated in the early 
years of the Indian Gaming Regulatory Act. See. e.g., Northern Arapaho Tribe vs. Wyoming, 
389 F.3d 1308 (10 th Cir. 2004); Artichoke Joe's California Grand Casino vs. Norton, 353 F.3d 
712 (9th Cir. 2003); Rumsey Rancheria ofWintun indians vs. Wilson, 64 F.3d 1250 (9th Cir. 
1995); Yavapai-Prescott indian Tribe vs. Arizona, 796 F. Supp. 1292 (D. Ariz. 1992); Lac Du 
Flambeau Band ofLake Superior Chippewa indians vs. Wisconsin, 770 F. Supp. 480 (W .D. 
Wise. 1991); Mashantucket Pequot Tribe vs. Connecticut. 913 F.2d 1024 (2od Cir. 1990). Each 
of those cases took a different view of the meaning of the "permitted for any purpose by any 
person, organization, or entity" language oflGRA, some of them diverging dramatically, and the 
issue has never been resolved by the United States Supreme Court. There are some states in 
which tribes are the only entities allowed to engage in any form of class III gaming. In other 
states, some forms of class III gaming are permitted, but tribes are entitled under their compacts 
to engage in all forms of class III gaming. In other states, tribes are limited by their compacts to 
only those precise types of games that are permitted within the state. Other states limit tribes to 
only games that are specifically described in the compacts, even though other types of Class III 
gaming is allowed in the state. It is our view that given the inconclusiveness of the litigation on 
this subject, requiring that a "legal analysis" of these issues now be presented to the Secretary 
whenever a compact has to be amended, even though the matter has been effectively resolved as 
between each state and the tribes within the state, would unnecessarily open old wounds and 
possibly unsettle issues that have been resolved at least as a practical matter, if not a legal one, 
for some time. Moreover. given the variety of different judicial interpretations of the language, 
we wonder what interpretation the Secretary might bring to the language in reviewing the various 
"analyses." 

It seems particularly inappropriate to raise these issues even when the Secretary is 
presented only with an amendment to a compact, whether or not the amendment has anything to 
do with the scope of gaming permitted in the compact. We believe that adding this requirement 
to what must be submitted to the Secretary, thus, can only be a source of controversy (and. 
perhaps, more litigation) and would distract the parties and the Secretary from the IGRA­
mandated function ofdetermining that the compact has been properly entered into by the tribe 
and the state, and is not in violati n of any federal law. We would therefore urge that this 
provision of the proposed regulations be deleted, in its entirety. 

We would add only one more thought. IGRA provides. and the proposed regulations 
reiterate. that if the Secretary neither approves nor disapproves the compact within the 45-day 
period allowed by the statute, the compact is considered to have gone into effect, "but only to the 
extent the compact is consistent with IGRA." Generally, the ecretary has not allowed the 45­
day period to run by inadvertence, but rather has done so in those cases where the Secretary feels 
that the compact might not technically be approvable, but for various reasons concludes that it 
would be unreasonable to disapprove it. We believe that it would be appropriate to provide by 
regulation that in that event, the Secretary will by letter to the parties advise the parties of the 
specific provisions of the compact that the Secretary believes may be in violation oflGRA or 
other fed ral law, and that thus may not have gone into effect under the terms of the statute. .This 
provision has been a source of considerable consternation for those of us who have operated 
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under compacts that were approved by operation of law in this manner, and having guidance 
from the Secretary's office on this point would be of great value. 

We hope that these comments are helpful in your process, and we look forward to an 
opportunity to con ult with you on them further. 

Sincerely yours , 

atJ/i,.j, rJ4V4# 
J. ~ichael Chavarria, Governor 

cc:	 Richard W. Hughes, Esq. 
Calvin Tafoya, CEOlPresident, SeD 




