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Q:
What guidance would facilitate the application of data exchange formats in your organization?

A:
Type of data and content; guidance regarding how global the interoperability needs to be and is it the same for all types of data?  How would the guidance be coordinated to work with other Federal requirements, such as FEMA, Homeland Security, or other Emergency   Management organizations such as the National Guard, Law Enforcement, etc.?


Additionally, the guidance should acknowledge those existing systems that currently provide or have otherwise proven the ability for interoperability.  We recommend these systems should not be required to change data formats merely to agree with this standard.  If it is to be so, then we recommend that additional federal funds should be provided to recognize those early pioneers that put safety and security of the nation’s transportation first, and did not wait upon the federal government to develop a standard to facilitate guidance within a new industry.  
Q:
Does the reference document provide adequate detail on the nature of interoperability to be attained through application of the data exchange formats?

A:
The document is a bit confusing regarding standards vs. guidance.  It seems to be saying in Section 1201 (C) 2 that all states shall adopt the data exchange formats established by the Secretary (based on the National ITS Architecture and referenced TMDD, IEEE and SAE standards) so that data will be able to be readily exchanged across jurisdictional boundaries (State and local governments), can be made available to the traveling public, and will result in systems being interoperable. Yet, it’s confusing because the document also says: a) that this is not a regulation or standard for states, but recommended guidance that is considered good practice; and b) SAFETEA-LU legislation requires that states use the data exchange formats (but no time frame). If it is merely a guideline and not a regulation or standard (and without a time frame), there is no assurance that states will comply.  This leads to the following questions:

· If states don’t comply, how global is the interoperability for each state?
·  What actions will be taken against those early deployments that sought to minimize costs and established interoperability across a number of data formats? 
·  If this is not a regulation, why are states required to use the data exchange formats?  Which is it, a standard or guidance?

Q:
Does your organization make use of the ATIS-01 Broadcast Traveler Information Market Package defined in the National ITS Architecture?

A:
Yes
Q:
What is a reasonable interval between publications of new versions of the data exchange formats?

A:
A minimum of 5 years, but no longer than 10 years
Q:
Is there sufficient detail in the “Functional Area/Specification Description?” If not, how much further requirement description would be required?

A:
The functional area/specification description as currently written has little to do with ITS/ATIS provider systems as the data exchange is focused specifically on interfaces for agency-to-agency transfer. While our ATIS system provider has and continues to provide interoperability between member and non-member states, these data exchanges occur within the provider’s network and thus are outside the application of 1201.
Data provided by the state to system providers may be covered if the guidance will determine if it is a standard or guidance.  The issues here to Kansas and other states currently providing data exists in: 1) whether this “guidance or standard” will require changes to existing functioning systems, 2) if the FHWA will be providing additional funding for transition should a requirement be leveled, and 3) what, if any action, will the FHWA take against a state should they wish to maintain their current functionality within a system rather than “reinvent the wheel” and completely “retool” a functioning system?
Q:
Many of the specifications map to messages that have optional elements. Should there be changes to the identification of the optional elements, which would change the nature of the message as defined by the Standard Development Organization?

A:
We are not sure what you mean by “changes to the identification of the optional elements.”  Due to the highly diverse nature of many political subdivisions from cities, counties, to states and regions, optional elements are a must and are demanded by the local population in many cases.  If your suggestion is to eliminate optional elements, then the answer is NO!  If you are asking if a change to these elements would require a change in the many standards currently existing, then the standard development organization will have to answer that question.
Q:
Does your organization make use of the ITS Standards that are referenced in the data exchange formats?

A:
Yes
Q:
Would independent certification or self-certification be more effective for validating the application of the data exchange formats?

A:
This question suggests standards rather than guidance, however self-certification would be more appropriate for each state as the managers and owners of the data this “guidance” seeks to control.  Once again, if this is not a regulation, it would seem there may not be a need for certification at all.
Q:
Do the data exchange formats relate to the operation practices of your organization?

A:
Yes, for those data sets currently collected and provided across agencies and to the public.  
